Στις νομικές υποθέσεις ιατρικών λαθών, ο τρόπος που επιλύονται διαφέρει ανάλογα με τον αντίδικο: είτε είναι ιδιώτης, άτομο ή εταιρεία (που ο ενάγων καταφεύγει στα Αστικά δικαστήρια), είτε είναι το Δημόσιο, που αντιπροσωπεύει τα δημόσια ιατρικά ιδρύματα (και ο ενάγων καταφεύγει στα Διοικητικά δικαστήρια).
Στα Αστικά δικαστήρια, από το 2016, εφαρμόζεται μια νέα διαδικασία για την επίλυση απαιτήσεων για αποζημίωση ιατρικού λάθους. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
-Στο Πρωτοδικείο, όπου κατατίθεται η αγωγή, υπάρχει χρονικός περιορισμός στις 100 ημέρες για την υποβολή προτάσεων και απόψεων και των δύο πλευρών. Έπειτα από αυτό, υπάρχει διάστημα δύο εβδομάδων για τη γραπτή αντίθεση. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη της δικογραφίας και την ορισμό της δικάσιμης ημερομηνίας στο μέλλον, με στόχο να ολοκληρωθεί η δίκη εντός 7 έως 12 μηνών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Ωστόσο, σήμερα, σε πολυμελή δικαστήρια, ο χρόνος ολοκλήρωσης πλησιάζει τους 15-24 μήνες, ενώ σε μονομελή δικαστήρια είναι πιο σύντομος. Οι αναβολές είναι σπάνιες και η απόφαση εκδίδεται κανονικά εντός 7 έως 8 μηνών.
-Στο Εφετείο, η διαδικασία παίρνει περίπου 2 χρόνια λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που διακυβεύονται.
-Στο ανώτατο βαθμό, στον Άρειο Πάγο, η διαδικασία εξαρτάται από την απόκλιση από την αρχική απόφαση και την τεκμηρίωση από το Εφετείο.
Στα Διοικητικά δικαστήρια, η διαδικασία είναι διαφορετική. Η αγωγή κατατίθεται πρώτα και μετά από 3 έως 4 χρόνια ορίζεται η δικάσιμος, με τη δικάσιμος αυτή να λαμβάνει χώρα 2 χρόνια αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα αναβολής για 4 έως 6 μήνες. Επομένως, η πρωτόδικη απόφαση εκδίδεται μετά από 5 έως 7 χρόνια. Συνήθως το Δημόσιο προσφεύγει στο Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι χρόνοι είναι γρηγορότεροι αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 7 χρόνια αθροιστικά.
Τα παραπάνω χρονικά διαστήματα είναι εκτιμήσεις και όχι σταθερές ημερομηνίες. Επίσης, η μακρά διάρκεια εκδίκασης αντισταθμίζεται με την καταβολή τόκων, που μπορεί να φτάσουν σε υψηλά ποσά από την ημέρα επίδοσης της αγωγής διότι οι τόκοι υπολογίζονται με ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο (5,25% για τον δικαιοπρακτικό τόκο και 7,25% για τον τόκο υπερημερίας) για το ποσό που το τελικό δικαστήριο ορίζει, όμως από την ημέρα επίδοσης της αγωγής.