Image
Image

Εξωδικαστική Λύση

Σήμερα είναι σε ισχύ ο ν. 4640/30-11-2019, ο οποίος εισάγει την υποχρεωτική αρχική, συνεδρία διαμεσολάβησης, σε περιπτώσεις ιδιωτικών διαφορών που προβλέπονται από τον νόμο, πριν τη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Η διαμεσολάβηση είναι μια ταχεία και οικονομική λύση σε σχέση τους πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες. Επιτρέπει στα μέρη να επιτύχουν αυτό που πλήθος αστάθμητων καθυστερήσεων (αναβολές,  ματαιώσεις λόγω αποχής δικαστικών υπαλλήλων, απεργίες δικηγόρων), εμποδίζουν συχνά να πετύχουν επί σειρά ετών, δηλαδή μία συμφωνία, η οποία με την  κατάθεση της στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης.

Στην εξωδικαστική λύση η έμπειρη και στιβαρή διαπραγματευτική ικανότητα των δικηγόρων μας κάνει την διαφορά.

Δικαστική Διαδικασία

Αφορά δύο διακριτές διαδικασίες:
Α. Στην ποινική διαδικασία ιατρικής αμέλειας η κατηγορούμενη πλευρά είναι υπόδικη για πιθανή ποινική ευθύνη λόγω αμέλειας ή εγκληματικής πράξης που οδήγησε σε σοβαρές σωματικές βλάβες ή ακόμη και θάνατο ασθενών. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αποδειχθεί ότι ο ιατρός ενήργησε με αμέλεια ή πρόθεση, σύμφωνα με τις νομικές προδιαγραφές που διέπουν την ποινική ευθύνη. Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να επιβληθούν ποινές όπως πρόστιμο, φυλάκιση ή άλλες ποινικές κυρώσεις.

Β. Στην αστική διαδικασία ιατρικού λάθους ένας ασθενής ή οι οικείοι του μπορούν να ασκήσουν δίκη κατά ενός ιατρού ή ιατρικού φορέα για την αποζημίωση των ζημιών που υπέστη λόγω ιατρικής απροσεξίας ή αδιαφορίας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την κατάθεση τεκμηριωμένων αποδεικτικών στοιχείων για την αμέλεια του ιατρού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και την εκτίμηση της οικονομικής βλάβης που προκλήθηκε. Ο στόχος είναι η εκδίκαση αποζημίωσης για την ζημιά ή την αναπηρία που προκλήθηκε λόγω  ιατρικού σφάλματος.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση Ιατρικής Αμέλειας

 

Σημαντικό ρόλο στην δικαίωσή σας, σε περιπτώσεις ιατρικού σφάλματος, πάντα παίζει η συστηματική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού. Ετσι, για όσους αντιμετωπίζουν περιστατικά ιατρικής αμέλειας ή υποψιάζονται ότι έχουν υποστεί βλάβη από ιατρική πράξη, ετοιμάσαμε έναν κατάλογο βημάτων «για το τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας», στον οποίο περιγράφουμε «βήμα-βήμα» τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε :

 

 

  1. Κατά τον χρόνο που είστε στο νοσοκομείο ή την κλινική, υποβάλετε έγγραφη αίτηση να σας ενημερώσουν επίσημα για αυτό που σας ανησυχεi.
  1. Ζητείστε όπως έχετε νόμιμο δικαίωμα, να σας παραδοθεί αντίγραφο του πλήρη ιατρικού φακέλου σας, που να περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις, τα φύλλα νοσηλείας κλπ., που θα καταδείξει όλες τις ενέργειες που έγιναν και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν και θα αποκαλύψει αυτές που έπρεπε να γίνουν ή δεν έγιναν.
  1. Απευθυνθείτε αμέσως σε δικηγόρο εξειδικευμένο σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, όπως οι δικηγόροι του γραφείου μας. Αυτοί θα μελετήσουν τον φάκελό σας και σε συνεργασία με ειδικούς ανά τομέα, πραγματογνώμονες θα σας συμβουλέψουν για την πορεία της υπόθεσής σας.

Μετά την χωρίς καμία υποχρέωση σας αξιολόγηση της υπόθεσής σας, οι δικηγόροι της I. Λάγγας- Π. Σκαρογιάννης και Συνεργάτες, θα μπορούν να σας δώσουν τη γνώμη τους ως προς το βάσιμο της υπόθεσής σας και τι θα μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση σε περίπτωση που επιτύχετε στην αγωγή σας.

Η απόδειξη του ιατρικού λάθους είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και γνώση, την οποία εμείς σας παρέχουμε. Μαζί μας θα πετύχετε την τιμωρία των υπεύθυνων και την αποζημίωση που σας αξίζει για τα έξοδα και την ταλαιπωρία σας (ψυχική και σωματική) που προκάλεσαν αυτοί που εμπιστευτήκατε για το ιατρικό σας πρόβλημα και δεν εφάρμοσαν σωστά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Παρακαλώ σημειώστε ότι υπάρχουν χρονικά όρια για την υποβολή της αξίωσης σας οπότε, αν σας απασχολεί κάποιο θέμα ιατρικού σφάλματος, απευθυνθείτε άμεσα μαζί μας και συζητείστε την περίπτωση που σας απασχολεί, χωρίς καμία δέσμευση η οικονομική υποχρέωση. Μπορείτε να ορίσετε μια συνάντηση μέσω της γραμματείας μας στο: +30 210 6452133

Χρόνος και Βήματα Εκδίκασης σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης

Στις νομικές υποθέσεις ιατρικών λαθών, ο τρόπος που επιλύονται διαφέρει ανάλογα με τον αντίδικο: είτε είναι ιδιώτης, άτομο ή εταιρεία (που ο ενάγων καταφεύγει στα Αστικά δικαστήρια), είτε είναι το Δημόσιο, που αντιπροσωπεύει τα δημόσια ιατρικά ιδρύματα (και ο ενάγων καταφεύγει στα Διοικητικά δικαστήρια).

Στα Αστικά δικαστήρια, από το 2016, εφαρμόζεται μια νέα διαδικασία για την επίλυση απαιτήσεων για αποζημίωση ιατρικού λάθους. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

-Στο Πρωτοδικείο, όπου κατατίθεται η αγωγή, υπάρχει χρονικός περιορισμός στις 100 ημέρες για την υποβολή προτάσεων και απόψεων και των δύο πλευρών. Έπειτα από αυτό, υπάρχει διάστημα δύο εβδομάδων για τη γραπτή αντίθεση. Αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη της δικογραφίας και την ορισμό της δικάσιμης ημερομηνίας στο μέλλον, με στόχο να ολοκληρωθεί η δίκη εντός 7 έως 12 μηνών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Ωστόσο, σήμερα, σε πολυμελή δικαστήρια, ο χρόνος ολοκλήρωσης πλησιάζει τους 15-24 μήνες, ενώ σε μονομελή δικαστήρια είναι πιο σύντομος. Οι αναβολές είναι σπάνιες και η απόφαση εκδίδεται κανονικά εντός 7 έως 8 μηνών.

-Στο Εφετείο, η διαδικασία παίρνει περίπου 2 χρόνια λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που διακυβεύονται.

-Στο ανώτατο βαθμό, στον Άρειο Πάγο, η διαδικασία εξαρτάται από την απόκλιση από την αρχική απόφαση και την τεκμηρίωση από το Εφετείο.

Στα Διοικητικά δικαστήρια, η διαδικασία είναι διαφορετική. Η αγωγή κατατίθεται πρώτα και μετά από 3 έως 4 χρόνια ορίζεται η δικάσιμος, με τη δικάσιμος αυτή να λαμβάνει χώρα 2 χρόνια αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα αναβολής για 4 έως 6 μήνες. Επομένως, η πρωτόδικη απόφαση εκδίδεται μετά από 5 έως 7 χρόνια. Συνήθως το Δημόσιο προσφεύγει στο Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι χρόνοι είναι γρηγορότεροι αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 7 χρόνια αθροιστικά.

Τα παραπάνω χρονικά διαστήματα είναι εκτιμήσεις και όχι σταθερές ημερομηνίες. Επίσης, η μακρά διάρκεια εκδίκασης αντισταθμίζεται με την καταβολή τόκων, που μπορεί να φτάσουν σε υψηλά ποσά από την ημέρα επίδοσης της αγωγής διότι οι τόκοι υπολογίζονται με ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο (9,75% για τον δικαιοπρακτικό τόκο και 11,75% για τον τόκο υπερημερίας) για το ποσό που το τελικό δικαστήριο ορίζει, όμως από την ημέρα επίδοσης της αγωγής.
iatrikh-amelia.png
laggas.png